venezuela’lı şarkıcı soledad bravo, 1943’te ispanya’nın logrono kentinde doğdu. fakat erken yaşta, ispanya iç savaşının başlamasıyla birlikte, cumhuriyetçi babası ve kız kardeşiyle birlikte yeni ve çok sıcak bir kültürün keşfine venezuela’ya göç etti.
1967 yılında venezuela merkez üniversitesinde mimarlık, psikoloji ve edebiyat eğitimi aldı.o okumaya devam ediyordu fakat şarkı söylemeye de başlamıştı ve garcia lorca’nın “amor de don perilimplin con belisa en su jardin”ini yeniden yorumladı. çok etkileyici performansı sayesinde nüfuzlu bir gazeteci, sofia imber, ona verdiği fırsatla, her sabah bir tv gösterisinde “buenos dias”kendisini göstermesini sağladı. soledad’ın kült bir şarkıcı olması ve venezuela’nın yükselen yıldızı olması bekleniyordu.
1968 yılında soledad, sahneye ilk çıktığı albümü “soledad bravo canta” kaydetti. hemen başarıya ulaştı. soledad, bu başarısını önemli bir ulusal turla vurgulayabildi,dikkat çekti,keşfetti; başka şehirleri, yeni halkını..
1969-1971: soledad, halk şarkıları ve güney amerika geleneksel şarkılarından oluşan iki albüm kaydetti. o, materyallerine, atahualpa yupanqui, violeta parra, daniel viglietti, vinicius de moraes, baden powell, alfredo zitarrosa and joan manuel serrat gibi müzisyenlerle eklemeler yaptı. heryerde onun için insanlar “kendini adamış” demeye başlamıştı.buna karşın o bunlara hala cevap vermezdi,alçakgönüllüydü, heyecanlanmazdı, o sadece şarkılarını söylerdi, zaten ne söylemek ne yapmak isterse onu kalbi anlatırdı..
1972-1975: büyük ilgi gören double live albümünü çıkarttıktan sonra, “soledad bravo en vivo", lima’da (peru) “agua dulce popular festival”’e katıldı. “konser gerçekten büyüleyiciydi.” soledad bu işi hayatının odak noktası haline getirmişti. onun hikayesi sınırları açan bir uçtaydı…
1976-1977: soledad ispanya’ya konser vermeye gitti. o, çok parlak bir flamenko gitaristi olan manolo sanlucar ile ulusal tv’ye çıktı. ispanya halkı ona çok sıcak ve şiddetli bir “hoşgeldin”le karşılık verdi. bu onu çok derinden sarstı. soledad dönmeye ve dört yıl için burada (ispanya) çalışmaya karar verdi.
o, rafael alberti’nin en iyi bir kaç şiirini besteledi ve kaydetti. (roma ve madrid arasında) alberti ona projesi için bir parça verdi ve stüdyosuna katıldı. bir kayıt daha: edebiyat tarihindeki sayfalar müzik ile yazıldı!
şöyle diyebiliriz ki onun başarısı sade,sek bir başarıdır ve eklektisizm (seçmecilik)’den esinlenmiştir. 1979’da theatre de la ville of paris, fransa’da nefes kesici bir performans sergiledi. 1980 yılında eski endülüs yahudi şarkılarından oluşan bir koleksiyon kaydetti. bu önemli çalışmanın ardından uluslararası arenada da rüzgar estirmeye başladı. 1981’de repertuar değişikliği yaparak tropikal ritim ve şarkıların ruhunu keşfetti. büyük willie colon’un da yardımıyla karayip denizi bölgesi müziklerinden de yararlanarak bir albüm kaydetti… ve bir sayfa çevrildi..ve bugün hala –virtüözlükle, içtenlikle ve başarılı- aydınlığın evrenini ve yaşam dolu şarkı nakaratlarıyla soledad’ı keşfedebilirsiniz.
1997: soledad bravo bugün fransa’da carlos pueblo’nun “hasta siempre” şarkısıyla ünlüdür, bu şarkısıyla anılır. (kübalı bir ilah olan che guevara için 1968’te caracas’ta kaydetmiştir bu şarkıyı o) 30 yıl sonra bu versiyon fransa’da çok hızlı tırmandı ve 50.000’den fazla sattı.
bu latin divası 30’dan fazla albüm kaydetti ve kendini gerçek bir yıldız olarak tüm dünyaya kabul ettirdi. (o şuan venezuela’lıların ekolü durumunda!) şarkılarını dünyanın neredeyse heryerinde seslendirdi (kosta rika, hollanda, almanya, fransa, ispanya, abd), geleneksel seçkiler sundu, soledad bazen gitarını bırakır ve heyecan verici salsa eşliğinde sıcak dörtlüklerini ardı ardına sıralardı, (daima büyük bir heyecanla alkışlanır!) chico buarque, willie colon, gilberto gil, pablo milanes, ray barreto, manolo sanlucar, joaquin sabina, milton nascimento, paquito d’rivera, mikis theodorakis, paco ibanez, ruben blades, silvio roderiguez.. bu müzisyenlerin yanı sıra bir çok müzisyenle daha çalıştı. soledad bravo bir tarzdan diğerine ahenkle geçebilen tek latin şarkıcıdır, güzel şiirlerin etkileyici anlatımının temsilcisidir o, ve latin amerika şarkılarının, olağanüstü,değişken ve eşsiz bir şarkı programına sahiptir.
soledad bravo güney amerika bölgesini en iyi tek kadın şarkıcısıdır. onun genç fakat güçlü vokali ve ses rengi, ölçülemez derecede dokunaklı bir sesi ve yorumu vardır.
soledad bravo latin amerika’da kendinden önce gelenlerin tahtına layıkıyla, güveninirliliğiyle en önemlisi de şarkılarıyla oturdu…
Kaynak:$2